Receptari
Compota de préssec
JAUME FÀBREGA | @Jaume_Fabrega.
Les fruites mediterrànies són susceptibles tant de ser menjades fresques, com a entrant o postres, en forma de macedònia o amanida —depèn del costum de cada país— com, també, com a guarnició de diversos plats i, naturalment, en forma de confitura, melmelada o compota. El préssec sembla que prové de la Xina, però es va aclimatar a Pèrsia —d’on ve el seu nom— i romans i àrabs el varen difondre.
Conill amb ceba
JAUME FÀBREGA | @Jaume_Fabrega. Un plat que es pot fer tant amb conill de caça, boscà o "de garriga" com amb conill de gàbia. Ara bé, si aconseguiu conill casolà, alimentat com cal, el paladar us ho agrairà. Es tracta d'una recepta popular a les Balears, que també es...
CASSOLA DE SALMÓ
JAUME FÀBREGA | @Jaume_Fabrega. Una recepta de Mestre Robert, on el salmó és tractat "en pa" (panada) o a la cassola. Reproduïm la recepta, adaptant-la només al català modern. En els receptaris medievals i renaixentistes hi apareix el salmó i altres peixos de riu, com...
BOTIFARRA D’OU i DEMOCRÀCIA
JAUME FÀBREGA | @Jaume_Fabrega. Aquesta botifarra és típica, a Catalunya, del temps del Carnestoltes i, especialment, del Dijous Gras o Llarder. Com fa la dita: “Al Dijous Llarder, botifarra menjaré”. O també: “Al Dijous Gras, carn fins al nas”. Es degusta sola, amb...
Olla de peix
JAUME FÀBREGA | @Jaume_Fabrega. En alguns llocs l'olla de peix de la costa central s'anomena “olla de l'art” (art de pesca). A la costa nord, pels volts de Sant Pere Pescador, es fa d'aquesta manera. Les olles són un clar antecedent del suquet. També, cap a la Selva...