JAUME FÀBREGA | @Jaume_Fabrega.
Les fruites mediterrànies són susceptibles tant de ser menjades fresques, com a entrant o postres, en forma de macedònia o amanida —depèn del costum de cada país— com, també, com a guarnició de diversos plats i, naturalment, en forma de confitura, melmelada o compota. El préssec sembla que prové de la Xina, però es va aclimatar a Pèrsia —d’on ve el seu nom— i romans i àrabs el varen difondre.
El mot compota —escrit originàriament “composta”— el trobem en català des del segle XVII, tot designant, originàriament, un conjunt de fruites cuites. A Menorca, la pròpia tradició d’origen català i l’influx anglès dona com a resultat que s’elaboren confitures, “conserves” i compotes excel·lents.
Aquesta mena de confitures i melmelades es troben arreu de la Mediterrània, de Maó a Istanbul. Els sefardites també elaboren aquests compostos.
Ingredients
- 1 kg de préssecs
- 150 g de sucre
- 1/4 de litre d’aigua (aproximadament)
Elaboració
Peleu els préssecs, traieu-ne els pinyols i poseu-los a coure, a meitats (o sencers), amb l’aigua i el sucre.
Traieu-ho del foc al cap de poc i, si ho preferiu, just quan arrenqui el bull.
Notes
Aquesta mateixa compota la podeu fer amb altres fruites, com albercocs, pomes, peres, prunes, o bé fent una barreja.
Deixant-ho coure molt més temps, i emprant el mateix pes de fruita i sucre, obtindreu el que solem anomenar “confitura”. Si tritureu el préssec, tindreu una melmelada.
Imatge: Estudi66
La selecció de la imatge és responsabilitat del consell de redacció del diari. L’autor de l’article només és responsable del text.
Jaume Fàbrega
Gastrònom | Historiador |Escriptor
Professor de Gastronomia i Enologia de l’Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB, historiador i escriptor. Segons Joan Francesc Mira, és el primer escriptor gastronòmic de la mediterrània. Ha publicat més de 50 llibres de cuina, productes i assajos gastronòmics. Membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA). Ha obtingut en 7 ocasions els Gourmand World Coockbook Awards. The first cook writer in Catalonia, Historian and journalist. Published over 50 books.