‘Era foraster i em vau acollir’

23 / setembre / 2024

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat.

Lourdes Boïgues, l’escriptora de Simat de la Valldigna (la Safor), ens oferix la novel·la més ambiciosa de les que ha escrit fins ara. Boïgues és coneguda i reconeguda com a autora de narrativa infantil i juvenil, encara que des de fa uns anys ha començat a conrear la novel·la per a adults amb títols com Fills de la fam i Dibuixa’m el cos.

Aquest setembre, en Lletra Impresa Edicions, ha publicat la novel·la històrica Era foraster i em vau acollir, un relat extens on barreja la intriga amb el retrat d’un moment històric, finals del segle xiv, i el paisatge en què se situa l’acció, la Valldigna, i en menor mesura la ciutat de València. L’epicentre del relat és el monestir cistercenc de Santa Maria, quan la Valldigna és habitada per una important comunitat musulmana. De colp i volta l’aparent tranquil·litat de la vall es veu trencada per tot un seguit d’esdeveniments, incendis, assassinats… que aparentment no tenen cap nexe en comú, però que complicaran la convivència entre sarraïns i cristians i entre vassalls i senyors. Les intrigues i misteris augmenten a mesura que la narració avança. La clau que obrirà la resolució de tots els misteris està en l’origen d’un jove monjo, un origen que ell mateix desconeix.

Lourdes Boïgues, amb un gran coneixement de la història i del paisatge passat i present de la Valldigna, es recrea en la narració detallant-nos amb un punt de lirisme cada racó d’aquesta rica contrada situada entre les comarques de la Ribera, la Safor i oberta a la mar Mediterrània. Racons alguns dels quals ja desapareguts, altres transformats per la voracitat de les indústries de la construcció i del turisme. Hi ha ofici en la descripció d’aquests paisatges, i passió per un territori que estima i sent propi.

Era foraster i em vau acollir, sí, però l’acollença tenia un preu que el foraster desconeixia i que el lector descobrirà a mesura que avance en la novel·la.

Mentrestant, assistirem a un temps en què les relacions entre comunitats, però també entre individus, estan marcades per qüestions ètniques, religioses i de classe. També assistirem a les pugnes de poder dins de l’Església i fins i tot dins del mateix orde. Les pugnes entre l’aristocràcia i el clergat que tenen com a rerefons la lluita per les fonts de riquesa i el poder.

Un llibre que, sense menysprear cap dels anteriors de l’autora de Simat, és possiblement el millor dels que ha escrit fins ara.

Una novel·la entretinguda que ens retorna als temps forals del nostre petit país mediterrani.

Història i intriga en un relat que recupera el que ha estat el monestir més emblemàtic del Regne de València i que ara, des de fa unes dècades, es troba en un lent procés de restauració. Un llibre que ens fa sentir ecos de la millor narrativa històrica.