Salvar Catalunya

17 / setembre / 2024

REDACCIÓ.

Salvar Catalunya: La gestació del nacionalpopulisme català” de Xavier Torrens ofereix una visió rigorosa i crítica sobre l’ascens del nacionalpopulisme a Catalunya, personificat en la figura de Sílvia Orriols i el seu partit, Aliança Catalana. Publicat per Pòrtic Edicions, el llibre és un estudi profund sobre el creixement vertiginós d’aquesta formació, que en poc temps ha aconseguit conquerir l’alcaldia de Ripoll i tenir representació al Parlament de Catalunya.

Torrens explora les claus de l’èxit d’aquest moviment, vinculat amb corrents de la dreta populista europea com Marine Le Pen a França o Giorgia Meloni a Itàlia. L’autor detalla com aquest nacionalpopulisme s’ha nodrit de factors com la frustració amb el Procés independentista, la islamofòbia, i la resposta a l’atemptat gihadista del 17-A a Ripoll. La figura carismàtica de Sílvia Orriols, líder d’Aliança Catalana, es presenta com una de les forces motrius d’aquest èxit, capaç de capitalitzar el descontentament social en àmbits com la immigració o la gestió de l’autogovern català.

El llibre també ofereix una anàlisi comparativa amb altres moviments populistes globals, destacant els paral·lelismes amb líders com Donald Trump o Javier Milei. Torrens posa èmfasi en com aquest nacionalpopulisme ha aconseguit penetrar en sectors de la societat catalana aprofitant els temors i les inseguretats derivades d’una gestió política incerta, i com aquesta estratègia populista està redefinint el tauler polític català.

Una de les crítiques més contundents que es desprèn de l’obra és la capacitat d’Aliança Catalana per apropiar-se del discurs de la identitat catalana per avançar una agenda política d’extrema dreta, amb postures antiimmigració i un fort component xenòfob. El llibre planteja preguntes incòmodes sobre el futur d’aquest tipus de moviments i les conseqüències per a la cohesió social a Catalunya.

En definitiva, “Salvar Catalunya” és una obra essencial per entendre l’ascens del nacionalpopulisme a Catalunya i les raons que l’han impulsat fins a les institucions. El relat detallat de Torrens serveix d’advertència sobre els riscos d’aquest fenomen, alhora que ofereix una anàlisi profundament crítica sobre les debilitats del sistema polític actual que han facilitat la seva irrupció.

 

Recomanem aquesta entrevista, feta per Vilaweb a l’autor.

Pots comprar el llibre aquí.