Lady Macbeth de Mtsensk

17 / setembre / 2024

 REDACCIÓ.

El Gran Teatre del Liceu de Barcelona inaugura la temporada 2024/25 amb “Lady Macbeth de Mtsensk”, l’òpera de Dmitri Xostakóvitx que ha estat qualificada com una de les obres més poderoses del segle XX. Estrenada originalment l’any 1934 a Leningrad, aquesta òpera, basada en la novel·la de Nikolai Leskov, explora la repressió d’una dona en una societat patriarcal i les tràgiques conseqüències de la seva lluita per la llibertat.

En aquesta producció dirigida per Àlex Ollé, Katerina Ismailova, la protagonista, és presentada com una dona atrapada en una relació abusiva, que només veu la sortida a través de la violència. La seva història d’amor amb un treballador, Serguei, i els crims que cometen plegats, reflecteixen la seva desesperació i un fracassat intent d’escapar d’un entorn asfixiant. Aquesta rebel·lió acaba en un viatge cap a la deportació a Sibèria, on Katerina es veu traïda i finalment destruïda per les seves pròpies accions.

L’escenografia i el vestuari, a càrrec d’Alfons Flores i Lluc Castells, respectivament, donen vida a una atmosfera fosca i opressiva, on la lluita per la llibertat individual es converteix en una metàfora tràgica de l’aniquilació de la identitat femenina en un sistema autoritari. El mestre Josep Pons dirigeix l’orquestra del Liceu, mentre que les cantants Sara Jakubiak i Ángeles Blancas s’alternen en el paper de Katerina, aportant una intensitat emocional que captura la complexitat del personatge.

La representació d’aquesta òpera no només és un esdeveniment musical, sinó també una reflexió sobre els temes universals de la llibertat, la repressió i les limitacions imposades pel poder patriarcal. Una estrena que promet commoure i captivar el públic del Liceu. Les funcions tindran lloc entre el 27 de setembre i el 6 d’octubre.