‘Els dies inquiets’
MANEL ALONSO | @Manelalonsocat.
Si hi ha una paraula que odie… Bo, seré sincer, en realitat en tinc una llarga llista de mots odiosos i a odiar, però ara no venen al cas, aquesta paraula és l’anglicisme friki. Hi ha qui l’aplica de manera sarcàstica a qualsevol persona amb una afició o una passió, quan les passions ens ajuden a donar sentit a la vida. Pel món circulen cervells atrofiats que apliquen aquest terme als lectors, com si la literatura i la vida no anaren sempre de la mà.
Em considere un apassionat de la vida, un amant humil de la literatura. Soc un lector voraç i, gràcies al déu de les biblioteques, cada vegada més exigent i crític amb els llibres que cauen en les meues pobres mans. El meu cas no és únic. Hi ha qui ha convertit la lectura en una mena d’ofici, com ara l’advocat i escriptor de la ciutat de València Toni Sabater. Aquest ofici de lector l’ha portat a la creació literària, oferint-nos la darrera dècada un seguit de títols on la seua mirada sobre l’entorn més pròxim és la peça sobre la qual es mou l’eix de cadascun dels seus llibres.
Ara, i de nou en Llibres de la Drassana, ens oferix un recull d’articles, que ell bateja com a notes, sobre quasi una cinquantena d’escriptors i les seua obra, Els dies inquiets. La galeria d’escriptors que han merescut la seua atenció és extensa, hi trobem autors d’expressió francesa, anglesa, italiana, portuguesa, castellana i catalana dels darrers segles. Escriptors i obres que han exercit sobre Sabater una influència i una passió que amb un cert goig intenta transmetre al lector.
Sabater escriu des del coneixement biogràfic i bibliogràfic dels escollits, del temps i de les circumstàncies i del país en què van viure, centrant-se bé en una obra o en un tret especial de la seua vida, per tal de crear un discurs interessant i atractiu per al possible lector.
Estem davant d’un d’aquells llibres que Joan Fuster definia com a tebeos per a intel·lectuals, un col·lecció d’articles assagístics, que el mateix editor definix com una deliciosa guia per als amant de la lectura.
Un volum atractiu, cada text és acompanyat per la fotografia de l’escriptor de què ens parla. A través de les paraules de Sabater, descobrim trets de la vida dels protagonistes i obres que potser desconeixíem.
Els dies inquiets, de Toni Sabater, m’ha fet observar la quantitat d’autors que encara em quedem per descobrir i de llibres que em resten per llegir, a pesar de la meua voracitat lectora.
Tanca el volum amb una propina musical, un article molt personal sobre la vida i l’obra del cantautor italià Franco Battiato, autor de magnífiques cançons a través de les quals ha aconseguit emocionar-nos i també fer-nos reflexionar sobre la vida, l’amor i el temps inefable que ens ha tocat viure, tal com ho fan poetes, narradors i assagistes.