‘Vicent Andrés Estelles. La veu d’un poble’

30 / abril / 2024

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat.

L’any 1924 naixia a la localitat de Burjassot (l’Horta Nord) el poeta i periodista Vicent Andrés Estellés. El pròxim 4 de setembre farà cent anys del seu naixement. Trenta-un anys després de la seua mort, la figura de l’autor de Coral romput, Hotel París o Llibre de Meravelles continua tenint una gran convocatòria, a pesar dels actuals gestors de la política autonòmica valenciana. La societat civil s’ha organitzat i el poble valencià ret tribut al seu poeta amb centenars d’actes per tota la geografia valenciana.

S’han editat i reeditat llibres al voltant de la seua obra, així com treballs discogràfics on s’han musicat els seus poemes. Vicent Andrés Estellés és el poeta valencià l’obra del qual ha estat més visitada pels músics.

El cantautor Pau Alabajos, que en diversos discos ha musicat el poeta: Pau Alabajos diu El Mural del País Valencià de Vicent Andrés Estellés o Ciutat a cau d’orella, ha tornat a fer noves cançons dels seus poemes en Una granota viva a la butxaca (2024). L’any 2019 el cantautor de Torrent (l’Horta Sud) inicià una nova via en la seua vida creativa, la d’autor de teatre amb la publicació d’Hotel Fontana (Bromera), el qual el va seguir el 2022 El tocadiscos de Joan Fuster (Bromera).

Coincidint amb el centenari del poeta i en l’editorial Sembra Llibres, Pau Alabajos publica el llibre biogràfic Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble. Una biografia atípica que Pau ha organitzat com un mural amb diversos pobles i ciutats que han tingut un protagonisme en la vida i l’obra del poeta: Burjassot, València, Alcoi, Xàtiva, Gandia, Benimodo, Londres… En cada una d’elles anirem trobant les dades biogràfiques, les anècdotes, els personatges amb els quals va conviure i com van influir en la seua obra.

Pau Alabajos, amb un llenguatge nítid i cristal·lí, acompanya els textos amb tota una col·lecció de poemes d’Estellés, alguns dels quals força desconeguts. Poemes sobre la qual recolza la seua línia argumental, dotant el volum d’un nou paper, el de mostra poètica estellesiana.

Per a la biografia, Pau Alabajos ha comptat per una banda amb l’hemeroteca i la videoteca, on encara podem gaudir de les entrevistes que li van fer Montserrat Roig i Josep Maria Espinàs, i els diversos treballs que sobre l’obra del poeta de Burjassot s’han publicat, en especial Aproximació a Vicent Andrés Estellés, de Vicent Salvador i Jaume Pérez Montaner, i per una altra banda amb la confiança i ajuda de la família del poeta.

Pau Alabajos ens dibuixa el personatge, les seues relacions familiars, professionals i d’amistat. Ens el situa en un país i en un temps que va des de la guerra civil a la transició democràtica, passant per les diverses etapes del franquisme i la mal anomenada batalla de València de la qual fou víctima.

Un llibre entretingut, que compta a més amb un interessant apartat fotogràfic que ens il·lustra amb imatges la vida de l’autor.