‘La Terra del Foc’

9 / gener / 2024

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat.

Un dels premis de poesia més singulars i amb més personalitat d’entre tots els que s’organitzen a terres valencianes és sens dubte el Premi Manuel Rodríguez Martínez-Ciutat d’Alcoi. Singular perquè és un dels poc certàmens amb una certa entitat que no organitza cap institució pública, al llarg de la seua història ho han fet diverses associacions ciutadanes. Té una personalitat definida pel rigor des del qual han treballat els organitzadors, la independència de qualsevol editorial i la defensa que han fet de les obres guardonades.

Ara han commemorat els seus quaranta anys d’existència (1983-2023) i han decidit celebrar-ho amb la publicació en l’editorial Lletra Impresa d’una mostra antològica de les obres premiades que porta com a títol La Terra del Foc. L’edició ha estat a cura dels escriptors alcoians Jordi Botella i Manel Rodríguez-Castelló. Els dos s’han encarregat de fer la tria dels poemes, de redactar una introducció que han dividit en dos grans apartats. En el primer expliquen qui fou Manuel Rodríguez Martínez, neuropsiquiatre i escriptor d’origen madrileny arrelat a Alcoi en la dècada dels cinquanta del segle passat, així com l’evolució del certamen al llarg de quatre dècades que l’han convertit en un dels sis premis de poesia més veterans del País Valencià i en tot un referent, i també ens fan cinc cèntims de les diverses activitats realitzades al seu voltant que han tingut com a objectiu crear un íntim i fort lligam entre la cultura i la defensa de la llengua i la societat civil alcoiana. En el segon Jordi Botella i Manel Rodríguez-Castelló ens donen compte del perquè del títol del llibre, les vicissituds editorials passades, quatre editorials diferents que han arribat a publicar les obres, dues edicions que han quedat desertes i que hi ha hagut un total de quaranta guardonats, ja que les dues primeres edicions el premi tingué una doble convocatòria en les dues llengües oficials de la comunitat autònoma.

Jordi Botella i Manel Rodríguez-Castelló també s’han encarregat de les notes biogràfiques dels autors que tanquen el volum, a les quals han sumat informació sobre l’edició en què van ser guardonats, els noms dels membres dels jurats que els premiaren i quina editorial s’encarregà de la publicació.

L’antologia és una mostra interessant de la poesia que s’ha escrit en la nostra llengua els darrers quaranta anys. El guardó l’han obtingut 26 poetes nascuts al País Valencià, 13 a Catalunya i 1 a Mallorca, dels quals només 6 són dones. Encara que no és una mostra clarament representativa de les escoles, generacions i tendències que hi ha hagut al llarg del darrer mig segle, sí que el volum mostra el batec poètic de la nostra llengua durant aquest període i recupera alguns noms que desgraciadament havíem oblidat, com el de Vicent Escrivà. Durant la seua lectura he tingut l’oportunitat de redescobrir autors i poemes que continuen commovent-me i interessant-me.

Jordi Botella i Manel Rodríguez-Castelló, amb l’antologia La Terra del Foc, defenen amb rigor les obres i els autors guardonats i donen un pas important en la reivindicació i promoció d’un projecte cultural de qualitat que naix de la societat civil. Per molts anys.