‘Arrelats. Famílies valencianes amb història’

11 / desembre / 2023

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat.

L’any 2021 Edicions Sidillà publicava el llibre Arrelats. Les famílies més antigues de Catalunya, un volum on es pretenia construir un relat del passat més recent del poble català, basat en la memòria d’un seguit de famílies arrelades al país des de feia segles.

Enguany aquesta petita, però ambiciosa, editorial de La Bisbal d’Empordà publica Arrelats. Famílies valencianes amb història, un llibre que han encarregat a l’escriptor i editor valencià Juli Capilla, el qual a més de ser autor del text també ho és de les fotografies. El llibre té un pròleg de Nèstor Novell, Notes per a una visita al país, un petit assaig que amb pinzellades precises d’història, de geografia, d’antropologia… li fa de magnífic pòrtic, situant el lector i creant-li interés.

Arrelats. Famílies valencianes amb història és un llibre escrit amb elements de l’assaig i del reportatge periodístic, i té una gran voluntat de ser àgil, didàctic i amé.

Després de la conquesta del Regne de València per part de Jaume I, el territori es va repoblar amb persones provinents majoritàriament de Catalunya i en menor mesura d’Aragó, però també hi va haver en les primeres fornades de repoblació i en altres posteriors persones vingudes d’altres contrades, com ara Castella, Navarra, Gènova, Occitània, Malta i fins i tot Mallorca.

Juli Capilla recorre de dalt a baix el País Valencià, des de la comarca dels Ports al nord, fins al Carxe a la regió de Múrcia, buscant famílies arrelades al territori  per una cosa o altra.

És un viatge en què la geografia i la història donen la mà a l’economia, els moviments humans i l’antropologia. Un viatge que ha estat tot un repte per a l’autor, a més d’una aventura de coneixement i reconeixement perquè ell se’n sent part.

Capilla ens descobrix un país divers i plural, amb partida de naixement, que ha anat fent-se amb l’aportació d’individus de nacions diverses que han acabat conformant una comunitat humana nova, una nació d’aquelles que en anglés es diuen de new people.

Com un reporter de la vella escola, l’autor xafa el territori, parla amb la gent, ens descobrix paisatges, des de les planes litorals, l’Horta de València, la Safor, el Camp d’Elx, el secà, la Vall d’Albaida, els Ports, fins a l’illa més petita habitada de la Mediterrània, Tabarca, i sobretot la seua gent. I com aquesta arribà i s’arrelà al país, com ha sobreviscut al llarg dels segles i quines són les seues expectatives de futur.

Un llibre de grata lectura, on descobrim i redescobrim un País Valencià arrelat en el temps i amb una gran personalitat. Un país que compta amb un relat propi, que alguns pretenen ocultar i canviar per un altre més pròxim als seus interessos ideològics.

La importància de tindre un relat que ens explique qui som i d’on venim és fonamental per a continuar existint. Altres vindran a oferir-nos el seu relat, però d’aquest no serem mai protagonistes.