Idiotisme polític o partits passerell

2 / setembre / 2022

ENRIC I. CANELA | @enriccanela

Aquesta és una expressió amable. La menys amable seria traïció als votants.
Dijous al Congrés dels diputats es van aprovar un seguit de coses. Es van convalidar el decret llei sobre estalvi energètic i el de mesures urgents contra els incendis forestals, i es van aprovar la llei de garantia integral de la llibertat sexual, la llei concursal, i la llei de la ciència, la tecnologia i la innovació.
El decret llei es va convalidar amb els vots afirmatius d’ERC i el PDeCAT i els negatius de Junts i les CUP. El govern espanyol s’ha compromès a tramitar-lo “algun dia” (aquest “algun dia” és meu) com a projecte de llei per tal que es puguin introduir esmenes. Si es comporta com sempre, es probable que això no passi mai. Es veu que ERC exigia terminis concrets, però, naturalment, no hi són. El PDeCAT també és feliç amb aquesta promesa. Déu els ho pagarà al cel, perquè a la terra no ho farà ningú (o sí?).
A banda de mesures més o menys discutibles relacionades amb l’estalvi energètic, el decret inclou una aportació de 1.360 milions d’euros al sector elèctric i uns 4.000 milions d’euros per al rescat de les autopistes radials de Madrid. És el que volíem tots els independentistes, per això ens vam mobilitzar. Algú d’aquests dos partits anirà a algun consell d’administració?
El reial decret de mesures urgents contra els incendis forestals es va aprovar amb les abstencions d’ERC i el PDeCAT i el vot contrari de Junts. ERC ho fa però vol que el PSOE s’avingui a respectar el marc competencial català. Estan contents per la coordinació entre administracions si es compleix aquesta condició. Naturalment ja se sap a priori el respecte que tindrà el PSOE i si canvia el govern espanyol, no cal ni dir què passarà. A partir d’ara el criteri de l’Agència de Meteorologia espanyola prevaldrà sobre el del Servei Meteorològic Català. No s’espera cap coordinació.
La llei de la Ciència, la tecnologia i la innovació introdueix contractes indefinits per a tots els contracte de recerca i en el cas que estiguin lligats a projectes europeus, quan s’acabin hi haurà una indemnització i l’investigador serà acomiadat, ningú el farà indefinit. Sense recursos extraordinaris, possiblement no es contractaran perquè ningú podrà pagar les indemnitzacions. Gràcies a ERC s’ha eliminat la limitació als contractes indefinits. Veurem com afecta això al sistema de ciència. Potser els centres de recerca impulsaran una ETT de Ciència, Tecnologia i Innovació per solucionar el problema.
Queda clar que uns vots catalans, suposadament independentistes, han servir per donar suport a un conjunt de coses negatives per Catalunya, contràries fins i tot a una misèrrima autonomia. No cal que us digui que una negociació del conjunt dels vots sobre tot el que s’havia de votar aquell dia hagués comportat canvis substancials en el resultat. No ha estat així i uns partits “molt responsables”, ERC i el PDeCAT han ajudat a reduir encara més l’autonomia de Catalunya, no calia el 155. El PNB també ho fa, però els resultats són molt diferents als d’aquests dos partits passerell.
A molts ens agradaria saber a canvi de què aquests vots.