‘Matèria de València’

20 / maig / 2022

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat.

El doctor en Història Medieval, editor i escriptor de la ciutat de València Vicent Baydal acaba de publicar en l’editorial Drassana un nou llibre de divulgació històrica: Matèria de València. Un volum amb un subtítol que el resumix perfectament: Fets i personatges sorprenents de la nostra història.

Vicent Baydal, per a titular aquesta col·lecció d’articles, s’inspira en el títol de la novel·la del 1976 de l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas Matèria de Bretanya (un clàssic del segle xx de la narrativa valenciana). Un llibre que segons la mateixa autora tenia com a objectiu salvar de l’oblit tot un món d’éssers i de coses viscudes. Baydal també recupera bona part de la memòria dels valencians amb la intenció de reforçar la seua identitat col·lectiva. Saber qui som, d’on venim… per a mirar cara a cara el futur.

També intenta lligar la idea d’allò que va suposar el conjunt de romanços i textos llegendaris dels britons per als pobles que conformen l’actual Gran Bretanya, tot obrint i tancant el recull amb sengles referències.

Vicent Baydal empra una prosa allunyada del feixuc llenguatge acadèmic. La seua ploma té l’agilitat i l’amenitat d’un periodista capaç de captar l’atenció del lector i mantindre el seu interés fins a la darrera línia. I no li cauen els anells a l’hora d’utilitzar, en algun moment puntual, fórmules pròpies de la narrativa de ficció, com ara la correspondència inventada entre el líder la independència cubana, José Martí, i el seu pare, el valencià Marià Martí.

Matèria de València és un recull d’articles en els quals, a través de la història d’una llarga galeria de personatges, Baydal ens fa passejar per una gran part de la història del País Valencià, situant-la sovint en un context internacional. Personatges anònims i oblidats, junt amb altres el nom dels quals s’escriu en negreta en els llibres de text.

L’autor evita en tot moment oferir-nos un retrat edulcorat i romàntic. Descriu amb cruesa des del present èpoques passades, algunes no massa allunyades, on la visió social sobre el valor de la vida humana, la condició sexual, el fet creatiu, la llibertat, era tota una altra.

Vicent Baydal ens descobrix una galeria de personatges i situacions sorprenents. El llibre és una reivindicació del nostre passat i també del paper que alguns valencians han jugat en la història del món. Una forta injecció de coneixements i autoestima.