Per definir Mercedes máis eu és inevitable parlar de desig. Aquest desig que troba raons per projectar-se més enllà de la primera trobada i esdevenir re-trobada, conversa, experiència, afecte… Persistir en aquest desig, que s’actualitza travessant el projecte, és incidir en allò que ens esdevé a cada trobada. Però també és indagar en allò que ens és propi i en allò que ens és comú, que està més enllà del subjecte i del territori. O almenys d’aquest territori escrit amb capitals, hegemònic, que s’imposa i ens construeix des de fora, definint els nostres límits a partir de formes i patrons que resa tenen a veure amb l’herència ni amb la memòria. Aquesta memòria o arxiu viu que s’actualitza amb el desig, que ens sostreu de la nostra pròpia immanència.

Mercedes máis eu és un treball de col·laboració de l’artista Janet Novás i la compositora Mercedes Peón en què totes dues exploren les relacions particulars que existeixen i s’estableixen entre “la seva dansa i la seva música”. Entre instruments, records, cançons i balls afloren conceptes a diferents estats de latència. Alguns d’ells, de gran contingut sociopolític, són presents en els materials, des dels “objectes” musicals als dancístics o biogràfics; altres, conceptes somàtics o experiències quàntiques, apareixen als polsos, els ritmes i els tons, a les veus i en les dinàmiques, en els silencis, en les formes. Mercedes mais eu mira cap a allò col·lectiu i ho fa des de perspectives i sensibilitats gens arquetípiques. El treball és a més una proposta subtil sobre allò comú sensible i una aposta pel fer/saber artístic.

La peça és un híbrid dancístic musical ple d’imatges evocadores i seccionada per quadres, cosa que li permet habitar en diferents arquitectures o marcs, des de contextos més escènics a altres de més instal·latius o museístics.

FITXA ARTÍSTICA 

Direcció Janet Novás
Creació i interpretació Mercedes Peón i Janet Novás
Dramatúrgia Ricardo Santana
Acompanyament artístic Pablo Esbert
Composició musical, concepte i lletres Mercedes Peón
Disseny il·luminació Cristina Bolívar
So Ezequiel Orol
Vestuari Juanita Rodríguez
Producció Adriana Reyes
Agraïments Jorge Rúa, Virginia Rota, Eduardo Bonito, Celso Giménez, Beatriz Calatrava, Lipi Hernández i Laura Kumin
Coproducció Comunidad de Madrid
Amb el suport Centro Danza Canal, Graner fàbrica de creació, Sede Losdedae, companyia resident a Alcalá de Henares

Durada 70 minuts

Imatge: Tristan Perez-Martin