El 21 de desembre torna a Barcelona l’exitosa adaptació d’Enric Cambray i Ricard Farré de Les dones sàvies de Molière. L’obra, guanyadora del Premi BBVA 2017 de Teatre com a Millors Actors Ex aequo, celebra 5 anys sobre els escenaris, 4 temporades i 100 bolos arreu del territori català, però també de parlar espanyola.

Les dones sàvies d’Enric Cambray i Ricard Farré és una arriscada, trepidant i divertida adaptació del clàssic del dramaturg francès que posa en escena la vigència del mateix i que és una crítica a la pedanteria i l’afany d’aparentar. Una versió, amb dramatúrgia de Lluís Hansen, que juga amb les convencions teatrals, la imaginació, la tècnica i el llenguatge.

L’any 1972, Molière estrenava una comèdia de costums amb un embolic familiar que recollia l’afany de saber de les dones i posava en evidència un poeta mediocre i cregut de l’època. A Les dones sàvies de Cambray i Farré, els creadors respecten l’argument, el to i part del text original, però creen un espectacle que recull la burla dels pedats d’avui en dia i hi introdueixen detalls menys clàssics, com l’actual qüestió de la Llengua Catalana.

A l’escenari, dos actors que interpreten els vuit personatges que surten a l’obra, tan femenins com masculins, en un fascinant exercici de fregolisme escènic, d’interpretació i de versalitat actoral. Enric Cambrayintèrpret i creador, explica “a l’espectacle passen moltes coses, tot i que només siguem dos actors sobre l’escenari. El moviment escènic i la diversitat de personatges fa que el públic connecti molt amb l’obra i que estigui molt atent per no perdre’s cap detall, inclús que ho gaudeixi més si veu la peça diversos cops, perquè cada vegada descobreix coses noves”. L’obra transporta els personatges originals a l’actualitat, de manera que els Cotin i Menàge dels nostres dies passen a ser els inefables tertulians. En aquesta línia, les escenes de recitació erudita de Molière es manifesten en una transformació dels poemes d’alexandrins barrocs cap a les frases comodí que fan servir a tothora els tertulians habituals a tots els mitjans de comunicació catalans per parlar de qualsevol tema d’actualitat.

En conseqüència, la versió de Hansen, Cambray i Farré de Les dones sàvies, és una fresca i atrevida adaptació de la comèdia de costums de Molière. Un espectacle que la sala del Carrer del Pi recupera després de 5 anys sobre l’escenari, durant els quals ha arribat a més de 16.000 espectadors. Ricard Farréintèrpret i creador, explica “durant aquests anys hem estat tant a pobles i equipaments petits, com a grans teatres i ciutats… i amb sort el públic sempre ens ha respost”.

L’espectacle va estar nominat als Premis de la Crítica com a Millor Espectacle Revelació, es va adaptar al castellà per a representar-se al Festival Almagro 2017, i es podrà veure fins al 16 de gener a El Maldà per celebrar d’una manera divertida i festiva les festes nadalenques.

SINOPSI

1672, França. Molière i la Companyia del Rei estrenen una comèdia de costums amb un embolic familiar on s’hi recull l’afany de saber de les dones i posa en evidència un poeta mediocre i cregut de l’època.
2019, Catalunya. Molière i només dos actors estrenen la mateixa comèdia de costums amb un embolic familiar on, amb un joc interpretatiu que trenca les convencions, s’hi recull la burla dels pedants d’avui dia.

FITXA ARTÍSTICA 

Un espectacle de Ricard Farré i Enric Cambray

Dramatúrgia: Lluís Hansen
Interpretació: Ricard Farré i Enric Cambray
Assessoria escènica: Júlia Barceló
Ajudant de direcció: Júlia Bonjoch
Escenografia: Enric Romaní
Vestuari: Marc Udina
Caracterització: Àngels Palomar i Marquès – Damaret
Il·luminació: Adrià Aubert
Composició musical: Gerard Sesé
Coreografia: Júlia Bonjoch
Fotografies promocionals: May Zircus
Producció: Marina Marcos – El Maldà

 

Agraïments: Clara Segura, Caracteritzacions Marquès, Biblioteca Pública Arús, Família Bonjoch Aldomà, Colla de Cervera, El Cafè de Castellnou d’Oluges, Úrsula Gallemí, Joan Marcé, Albert Clemente Badosa, Cia. Els Pirates, Bilogic, Centre d’estètica Dolors Baldrich.

 

Premi BBVA ex-aequo Millors Actors.
Premi dels espectadors del Teatre del Mar al millor espectacle de la temporada.
Nominats als Premis de la Crítica com Espectacle Revelació i als Premis Butaca com a Espectacle de Petit Format.
“Las mujeres sabias” estrenat al 40 Festival de Teatro Clásico de Almagro i al Singlot Festival.

Imatge: May Zircus