L’única veritat

23 / setembre / 2021

Lletra Impresa Edicions

L’escriptor valencià ha invertit dues dècades en la confecció d’una novel·la total de vora 900 pàgines. L’única veritat és una obra magnànima en què forma i contingut porten el lector, de la mà d’un narrador hàbil i experimentat, als conflictes d’una nissaga familiar en què res no és casual i tot respon a una trama molt ben travada, i també sorprenent.

Cinc anys després de la seua darrera novel·la, La passejadora de gossos, molt ben acollida entre els lectors, Francesc Bodí torna amb més força que mai amb una novel·la de 896 pàgines, publicada per Lletra Impresa Edicions. L’única veritat és la novel·la més ambiciosa de Francesc Bodí. No debades, ha invertit més de vint anys en la seua redacció definitiva. És una novel·la total, magnànima, un monument consagrat a la literatura, un exercici de memòria sobre alguns dels episodis més transcendentals de l’època contemporània: la Revolució Industrial, les guerres carlistes, la Revolució del Petroli, la crisi del 98, la Guerra Civil espanyola, la Revolució Cubana…

Els escenaris de la novel·la transcorren a Alcoi, València, Morella, Tortosa, Reus, Barcelona, Perpinyà, Mallorca, entre altres ciutats i pobles. Hi ha el marc històric, a cavall entre els segles xix i el xx, una trama i una estructura novel·lística ben travades, amb conflictes familiars i les corresponents dèries psicològiques entre els personatges, secrets inconfessables i anades i tornades en la història, fins i tot realisme màgic…

L’única veritat comença quan Aurora Martí abandona Cuba mentre els revolucionaris entren a l’Havana. Seixanta-vuit anys abans, son pare havia arribat a aquell mateix port fugint del passat i amb la intenció de tornar, però l’illa el va embolicar en una teranyina de màgia i seducció. Aurora havia nascut en aquell món d’esplendor. Ara, però, tot s’ha acabat. Ha arribat l’hora de deixar enrere tots els fantasmes i d’emprendre el viatge de tornada que son pare no havia pogut fer. Aurora forma part d’una llarga nissaga de dones que han heretat la facultat ancestral de veure la part de darrere de les coses.

L’única veritat és una reflexió sobre els misteris més profunds de la condició humana, sobre els anhels i els desenganys que la salpebren, sobre l’amor i l’odi, sobre l’art, sobre la ficció, sobre l’atzar. Una metàfora de la pròpia literatura ─i de la vida─, de la seva funció redemptora i de les veritats que la basteixen.

Amb un estil i un llenguatge acurats, Francesc Bodí demostra, una vegada més, per què està considerat una de les veus més reeixides del panorama literari actual. Tot plegat fa que L’única veritat siga l’obra més arriscada i poderosa de l’excel·lent i reconegudíssim escriptor Francesc Bodí, tres vegades guanyador del Premi de la Crítica, Premi Enric Valor, Premi Alfons el Magnànim, entre altres guardons.

 

PS Si voleu contactar amb l’autor per entrevistes o articles, poseu-vos en contacte amb Juli Capilla (629312314).