L’obsessió per la literatura

23 / setembre / 2021

Lletra Impresa Edicions

L’escriptor mallorquí assentat a Olot acaba de publicar Rates de biblioteca (Lletra Impresa Edicions), un volum de contes en què bibliotecaris, escriptors, lectors, editors… en són protagonistes. Un volum que reuneix disset contes escrits durant les dues darreres dècades.

Obsedit per la literatura, Bennasar n’ha fet una forma de vida, de mera subsistència, de supervivència gairebé heroica, titànica. Cal fer tots els papers de l’auca i tocar molt les tecles per poder guanyar-se el pa amb la literatura. En aquest volum exquisit, Rates de biblioteca, publicat, precisament, per una editorial el nom de la qual, Lletra Impresa Edicions, fa honor a la mateixa obsessió que aclapara Bennasar des de fa dècades ⸺almenys des que, quan tenia setze anys, va escoltar a l’institut una conferència d’un “senyor escriptor”⸺ s’hi apleguen disset contes escrits els darrers vint anys. Alguns els havia publicats a petició d’algun diari. Altres formen part d’alguna antologia imprescindible. I n’hi ha, també, que han estat guardonats amb premis literaris repartits arreu del territori de llengua catalana. Són, en la seva majoria, pràcticament introbables. Per això ara els reuneix en un sol volum, amb l’embolcall d’una portada preciosa obra de l’artista Daniel García Moragues.

El denominador comú de la literatura com a tema o excusa creativa proveeixen el conjunt d’una unitat fabulosa. Així, alguns dels protagonistes són escriptors, reals o imaginaris, com és el cas de l’històric Marcial Lafuente Estefanía, que va publicar en vida 2.600 westerns en la memorable editorial Bruguera. Lletraferits com ara Manuel de Pedrolo, Pompeu Fabra, Ernest Hemingway, Joanot Martorell, Shakespeare, Goethe, Virginia Woolf hi són ben presents. També els tòtems de la literatura hispanoamericana: Cortázar, Bioy Casares, Monterroso, Borges, Sábato, Fuentes, Piglia i, com no, Roberto Bolaño. I Márkaris, Mankell, Rain, McEwan, Barnes, McCullers, Moore, Shouterland… Portugal, tan literària i fetitxe de l’autor, es deixa entreveure aquí i allà per les pàgines del recull. València, Barcelona, Palma, Girona, Nova York, París… són ciutats que proveeixen d’històries l’univers literari de Bennasar.

En tots aquests contes, petites joies de la narrativa breu, Bennasar reflexiona sobre el món del llibre, l’art d’escriure i, encara, sobre la importància i la bellesa de la literatura com a element transformador de les vides dels seus protagonistes ⸺de les nostres vides; si més no, dels que sentim la literatura com quelcom necessari, vital, imprescindible.