Despropòsits arran de les restriccions COVID-19

30 / agost / 2021

ENRIC I. CANELA | @enriccanela

Hem sabut d’una nova polèmica entre els sectors de l’oci i la restauració i el Govern amb participació dels jutges. El TSJC ha donat 48 h al Govern per a què argumenti per què és adequat per frenar la 5a onada de la COVID-19 mantenir restriccions a l’oci nocturn i la restauració. Com és natural, els del sectors, arruïnats intenten salvar els mobles.
Vagi per davant que estic absolutament en contra a la intervenció judicial per arbitrar mesures sobre la pandèmia, però això no és obstacle per a què consideri l’acció dels governs, un, que té les competències, passant de tot, i el nostre, que no les té fent jocs malabars que no porten a res. Certament serà molt interessant veure que explica el Govern. No sé. Crec que han entrat en una bola que rodola i no saben com en sortir-se.
Tenim una situació tan absurda, que els locals d’oci tanquen a l’hora que pràcticament molta gent comença a anar-hi. Estem cansats de sentir com les policies locals i autonòmica van boges per les nits intentant reduir els botellots. Naturalment, no hi ha policia a Catalunya suficient per controlar això, més encara quan es fa en indrets allunyats dels nuclis urbans. També es fan en nuclis urbans però la policia està intentant desactivar els que es fan fora dels nuclis urbans.
La normativa és molt interessant. No hi ha toc de queda, que ja no hi era en molts llocs. Això vol dir que la gent pot moure’s com vulgui, mantenint una distància interpersonal i no més de 10 persones. Fantàstic. Tothom ho farà.
Com tothom sap, els joves o no tan joves, es reuneixen per les nits, fins altes hores de la matinada en llocs diversos, sovint apartats. La primera cosa que fan és ajuntar-se mai més de 10, que us penseu. El grups de 10 procuren mantenir les distàncies, i, com no podia ser altrament, parlen amb la mascareta. Tenen molta cura de no alçar la veu, com si no hi fossin.
L’eficàcia de mantenir el oci nocturn restringit és evident. D’aquesta forma no hi ha cap contagi, atès que el comportament de tothom, a les nits és respectuós amb la normativa. Si no és així, la policia catalana, que té el do de la ubiqüitat, es desdobla i atén qualsevol desordre. Per això tots els alcaldes i responsables municipals aplaudeixen amb les orelles al PROCICAT i al Govern.
La conclusió és senzilla. Si hi ha toc de queda, més o menys a l’hora decretada, desapareix el risc de contagi. Si no hi ha toc de queda hi ha espais d’oci oberts, la gent hi va i ens estalviem molts conflictes als carrers o molèsties a veïns. La necessitat de control policial serà menor. Els contagis es produiran amb més o menys intensitat en funció del compliment de les normatives.
Sense espais d’oci, la gent que es reuneix en llocs diversos és més gran. La possibilitat de contagis major i les molèsties als veïns majors.
Naturalment tenim la policia per evitar els incompliments. La capacitat de riure l’he acabat. Pretendre que la policia pugui fer complir aquesta normativa és una burrada.
O sigui: sense toc de queda, que tampoc el vull, no hi millor mesura que obrir els llocs d’oci.
No sé que diran els jutges. A mi em sembla que resultarà difícil que entenguin la bondat de les mesures. Els he vist resolucions ben estranyes, tot és possible, ara creure que aquestes mesures serveixen per a alguna cosa els desprestigiaria massa.
Repeteixo, ho dic considerant que això no ho haurien de dir els jutges.