El bon policia

27 / agost / 2021

Torna a El Maldà El Bon Policia, l’adaptació de Ricard Farré i Arnau Puig de la comèdia més desconeguda de Santiago Rusiñol. L’espectacle, que va ser un èxit el mes de febrer i va exhaurir les entrades durant els primers dies de funció, obrirà la nova temporada del teatre el pròxim 24 d’agost.

El bon policia és una obra de Santiago Rusiñol que en el seva estrena al Teatre Romea l’any 1905 va crear un gran enrenou de crítica. El públic de l’època la va considerar inversemblant a conseqüència dels temes que posava en escena. L’obra és un divertimento d’embolics que defensa la lluita contra l’establert des del pacifisme i la llibertat de viure amb qui i com es vulgui, alhora que posa en evidència els perjudicis socials i l’arbitrarietat de la justícia a través de situacions hilarants. “Va ser molt criticada, un fracàs. Que dos homes visquessin amb aquesta afinitat dins una mateixa casa cuidant els fills d’un d’ells, que era vidu, o que un policia pogués ser bo, eren temes que el públic no es va creure”, explica Ricard Farré. 

115 anys després, Farré i Puig, amb l’afany de recuperar un clàssic de la tradició teatral catalana, s’han enfrontat al repte d’adaptar el text polèmic i irreverent de Rusiñol i han creat una dramatúrgia pròpia. La nova versió de l’obra, malgrat la distància temporal, tracta temes d’extraordinària actualitat i fa diverses picades d’ull al context social i polític actual: les càrregues policials als carrers, la situació de polítics i activistes presos i exiliats o els perjudicis i estereotips de gènere i identitat, entre d’altres.

L’espectacle compta amb un text punyent, ple d’humor, d’ironia i jocs de paraules, i amb un intens treball d’interpretació, on els 10 personatges de l’obra són interpretats, només, pels dos actors. Un treball artesà i acurat, tant en la interpretació com en la construcció de l’escenografia i el disseny de vestuari, que juga amb les convencions teatrals i el fregolisme escènic, i que es completa amb la música, amb tocs d’època, de Joel Riu. La peça ha estat recentment nominada com a “Millor espectacle de proximitat” als Premis Teatre Barcelona.

Els actors Ricard Farré i Arnau Puig porten una llarga carrera d’espectacles sota la batuta de reconeguts directors com Xavier Albertí, Josep Maria Flotats, Pere Planella, Josep Maria Mestres, Hermann Bonnín, Lluís Pascual, Xicu Masó, Anna Mª Ricard, Glòria Balanyà, Ricard Reguant, Carol López, Josep Maria Miró, Ferran Utzet, Israel Solà, Adrià Aubert, entre d’altres.

En definitiva, El bon policia pretén submergir l’espectador en una afilada, delirant i desconeguda comèdia d’un dels grans mestres del nostre patrimoni teatral.

L’espectacle, que ha fet gira per Catalunya, s’ha representat a Cau Ferrat, casa de Rusiñol a Sitges, i ha viatjat a les Illes Balears es podrà tornar a veure a El Maldà del 24 d’agost al 17 de setembre