‘Anatomia del somni’

22 / juny / 2021

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat.

Sol Martínez debuta en el món de la creació literària amb el que és el seu primer llibre de poesia, Anatomia del somni (Editorial Neopàtria, Alzira, 2021).

Som davant d’una poeta que practica allò que alguns crítics han batejat com a realisme intimista, amb una propensió de l’autora pel vers lliure i discursiu emparentat amb la narrativa del jo, un jo fill de l’experiència, l’evocació, les sensacions i sentiments viscuts.

No és aquest un llibre unitari, sinó que conté deu petites col·leccions de poemes. Algunes formades per un únic poema, com ara Desequilibris. La més extensa, De l’amor i el desamor, de vint poemes, encara que la mitjana és d’entre tres i set poemes.

Aquest desequilibri numèric fa que el llibre gire majoritàriament al voltant de l’amor, el desencontre amorós, el desig, la recerca de la felicitat i la il·lusió per viure i compartir el goig.

Però Sol Martínez escriu per a comunicar, per a cantar la vida, de vegades el poema s’acosta a la cançó a través del joc de reiterar l’inici de cada estrofa. Escriu també sobre la fe, la por, el dolor, l’enyorança, sobre la vida com un instant efímer, sobre la resignació i el mateix fet poètic.

La poeta afirma amb contundència: «Som i serem paraules / paraules per tocar-nos / la pell de l’ànima». I també: «La poesia és / traducció dels pensaments, / aval de llibertat i bressol de sentiments».

Les diverses col·leccions que formen Anatomia del somni tenen en comú la veu ben definida d’una artesana de la paraula, un sentit clar d’honestedat amb ella mateixa i amb els poemes que va alçant mot a mot. Intenta entendre i comprendre la vida, i la relació personal amb allò que aquesta li oferix.

El llibre està prologat pel professor i poeta carletí Xavier Hervàs, qui arriba a dir que estem davant d’una obra «d’una potència literària vital innegable, en què l’autora ha donat forma, des dels camins de la bellesa, a uns sentiments profunds…».

D’això es tracta, i Sol Martínez ha aconseguit crear bellesa mitjançant la paraula. Emoció i domini de l’ofici per a construir uns artefactes que ens emocionen.

L’edició d’Anatomia del somni ha comptat amb les il·lustracions de Sofia Armengol Machi. En blanc i negre, acotxen com una flassada bellíssima els poemes, els acompanyen i m’atreviria a dir que els enriquixen.