JAUME FÀBREGA | @Jaume_Fabrega. Els pebrots farcits es fa arreu dels Països Catalans però són especialment populars a les comarques d’Alacant, d’on procedeix aquesta recepta. Ens recorda preparacions similars de la cuina de Grècia i Turquia.

Ingredients

  • 8 pebrots vermells d’escalivar, ben molsuts
  • 8 tassetes d’ arròs (2 cullerades per cada pebrot)
  • 1/4 de k de carn de porc, que tingui una mica de greix
  • 2 o 3 alls
  • julivert
  • oli
  • sal
  • sucre
  • canyella en pols (opcional), o bé safrà

Elaboració
Talleu els pebrots per dalt, per la part més ampla, reservant la coroneta.Netegeu-los de les llavors i les vinses.Renteu-los amb aigua i eixugueu-los.
Fregiu la carn picada, l’all picolat finíssimament i el julivert, tot amanit amb sal, i si n’ hi poseu, una mica de canyella; afegiu-hi el tomàquet, una culleradeta de sucre i, al final, l’ arròs ja bullit.Un cop tots els ingredients cuits , amb l’ajuda d’una cullera farciu els pebrots, però no els ompliu del tot.Tapeu-los amb la tapa que heu reservat i, si cal, ho aguanteu amb uns trossos d’ escuradents. Fiqueu-los en una cassola de terrissa, amb dues cullerades d’ aigua, una d’ oli, sal i tomàquet a trossos. Tapeu bé la cassola, amb un paper de barba xopat amb aigua (o un paper d’ alumini) i feu-ho coure, a forn fluix, durant unes dues hores. Hi ha qui l’hi té menys temps.

Notes
-Al sofregit també s’ hi pot afegir, abans de posar-hi la carn, ceba ratllada.

-Els farcits per a pebrots i tomàquets, cebes,patates i, fins i tot, albergínies , carbassons, enciams,cols, etc. tenen una antiga tradició en la nostra cuina, arreu dels Països Catalans.

-Es pot canviar l’arròs i la carn de porc per pollastre o d’altres menes de carn, o bé carn de botifarra o pasta de canelons; s’ hi pot afegir llet, pa , nou moscada.

Al País Valencià també es fan farciments a base e bacallà o tonyina i arròs, i a Mallorca (per als tomàquets, però en cru), d’arengades.

-Hi ha qui, per fer que els pebrots quedin cuits al vapor, els aguanta, a la cassola, amb unes canyetes o una tapadora o plat posat al revés.

-També els pebrots albergínies,carbassons, patates, etc, es poden tallar pel llarg, a fi de farcir-los, a vegades sense tapar-los.A les Balears, les albergínies tallades així s’anomenen “barquetes”:n’ hi ha, de farcides,un nombre elevat de receptes.

-Fra Martí i Oliver, frare mallorquí del segle XVIII,autor d’ un receptari, ens explica una recepta de nyores farcides. Al manual La cuynera catalana, del segle XIX, hi apareixen diverses hortalisses i fruites farcides amb carn o peix: cebes, carbassons, carxofes, lletugues, préssecs, peres, receptes que apareixen en d’altres llibres antics -des de l’Edat Mitjana, passant per la del Barroc- i que la cuina tradicional ha mantingut.
A Turquia i als Balcans es fa una recepta similar. A Cuba fan un sofregit amb tomàquet, ceba, panses, tàperes i olives verdes a trossos, all, comí o orenga picas al morter i hi poden afegir arròs bullit. Després al forn.


Imatge: Estudi66
La selecció de la imatge és responsabilitat del consell de redacció del diari. L’autor de l’article només és responsable del text.


Jaume Fàbrega

Jaume Fàbrega

Gastrònom | Historiador |Escriptor

Professor de Gastronomia i Enologia de l’Escola de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB, historiador i escriptor. Segons Joan Francesc Mira, és el primer escriptor gastronòmic de la mediterrània. Ha publicat més de 50 llibres de cuina, productes i assajos gastronòmics. Membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA). Ha obtingut en 7 ocasions els Gourmand World Coockbook Awards. The first cook writer in Catalonia, Historian and journalist. Published over 50 books.