Opcions

18 / juny / 2020

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat.

Els darrers mesos estic assistint a un fenomen que com a lector em resulta interessant i com a exeditor he de dir que em produïx un cert estupor. A través del correu electrònic, del whatsapp i del facebook m’han arribat en format PDF diversos llibres d’autoria individual i col·lectiva. Llibres amb un disseny propi i ben maquetats. Quasi tots ells de poesia. No he hagut de pagar res. Ni tan sols la voluntat. La gratuïtat enfonsarà una mica més la nostra indústria editorial.

No és aquest un fenomen nou. Poetes com ara Josep-Lluís Abad fa uns anys optaren per aquest sistema, cansats dels camins tortuosos per a l’edició que sovint t’obliguen a participar en desenes de certàmens literaris fins que un jurat té a bé atorgar-te el premi.

El poeta i professor d’Alfara del Patriarca (Horta Nord) Alfons Navarret ha coordinat l’antologia de poesia Contra el dolor, paraules, un recull de poemes la temàtica dels quals gira al voltant d’una qüestió tan tràgica com actual: el maltractament. En la seua confecció ha fet participar d’una manera activa el seu alumnat, que ha oferit als i les poetes una frase o una imatge com a punt de partida de cada poema. En aquesta antologia han participat poetes de diverses generacions i de diversos territoris de tota la nostra àrea lingüística, com ara Encarna Sant-Celoni, Carles Duarte, Vicent Penya, Maria Carme Arnau …

Un llibre necessari de gran intensitat emocional i d’una dignitat fabulosa. Un llibre en format digital que ha esta utilitzat durant aquest complicat curs escolar pel seu alumnat com a lectura i com un element de reflexió.

Aquesta etapa de confinament que hem patit bona part de la societat ha estat aprofitada per un gran nombre d’escriptors per a escriure i reescriure. D’aquesta productivitat en sabrem aquells que habitualment som membres de jurats de certàmens literaris, però també els lectors que veuran aparéixer un nou tema vinculat al confinament en les novetats literàries de l’any que ve.

D’altres autors, com ara el castellonenc Artur Àlvarez, ens han oferit a través del facebook dia a dia un poema del confinament, poemes que ara ha col·leccionat sota el títol Poesia contra el virus. Un llibre que ens l’oferix a través de la plataforma yumpu

 https://www.yumpu.com/xx/document/read/63440429/poesia-contra-el-virus

Un llibre d’una bellesa i d’una intensitat notables.