‘Estats d’excepció’

15 / abril / 2020

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat

Ara fa deu anys que un grup d’escriptors i escriptores de les comarques del nord del País Valencià va fundar l’entitat El Pont cooperativa de lletres. L’associació es va crear amb l’objectiu d’impulsar, desenvolupar, coordinar i divulgar l’estudi i l’activitat literària en valencià.

Actualment, l’entitat la conformen narradors, assagistes, estudiosos, cantautors i poetes de diverses generacions.

Enguany El Pont cooperativa de lletres celebra en ple estat d’alarma decretat pel govern de Pedro Sánchez, a causa del Covid-19, el seu deu aniversari. Des de solidaritat, la generositat i la llibertat creativa, El Pont ha publicat un llibre digital que es pot baixar de manera gratuïta en diversos formats PDF, 10 MP o llegir via Yumpu.

https://www.elpontdeleslletres.cat/2020/04/09/estats-excepcio/.

Es tracta d’una mostra antològica de creació estrictament literària en valencià, que recull poemes i contes de 24 autors de les comarques valencianes del nord, entre els quals destaquen Vicent Usó, Lluís Meseguer, Pasqual Mas, Isabel Marín, Josep-Lluís Abad, Susanna Lliberós, Albert Garcia Pascual, Vicent Jaume Almela, Artur Àlvarez o Josep Usó.

El títol del llibre, Estat d’excepció, està agafat d’un recull de poemes de Vicent Andrés Estellés. Un poema del poeta de Burjassot d’aquell volum que edità l’any 1991 Edicions de la guerra encapçala el llibre: «Torne al racó, que tampoc no és racó / on mire molt i, comprenc, més encara».

Dediquen el llibre als recents desapareguts Germà Colom i Josep Maria Benet i Jornet, així com a tot el personal sanitari que està combatent la pandèmia.

El llibre, tal com diu la poeta Aina Garcia Carbó, presidenta de l’entitat, és una reivindicació de la paraula: «La paraula és el pont pel qual hem de creuar si volem caminar la senda a recórrer».

El disseny i les il·lustracions han anat a càrrec del poeta Josep Porcar, el qual a l’hora de la revisió ortogràfica i tipogràfica ha comptat amb la col·laboració del també poeta Manel Pitarch i del narrador Carles Bellver.

La imatge que ens oferix aquest llibre digital és atractiva, suggerent, bella, les il·lustracions tenen força i transmeten energia positiva, els seus colors vius venen a il·luminar les hores obscures del confinament obligat que patim.

La lectura és àgil, a pesar de la diversitat de gèneres i de veus, cadascuna amb el seu timbre característic producte d’anys d’ofici i d’experiència o de la frescor que dona la joventut.

Hi ha textos nascuts en ple confinament que són producte de l’experiència de cada autor davant d’aquest estat d’excepció que ha colpejat la nau i ens ha obligat a refugiar-nos en el petit port de les nostres llars. La por, la ironia que no és més que una arma contra aquesta mateixa por, l’esperança, sempre l’esperança. D’altres són fills d’aquelles qüestions que sempre han mogut els escriptors i escriptores, ja se sap, l’amor, el pas del temps, la vida, la mort.

Els membres d’El Pont cooperativa de lletres ens oferixen el millor que tenen, uns artefactes literaris que busquen la bellesa a través del llenguatge i amb la il·lusió que, a pesar de tant de dolor, de tanta pèrdua, de tanta frustració, eixirem un dia del port per a continuar navegant.