‘Cor de bestioles’

12 / març / 2020

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat

La literatura d’arreu del món ens ha oferit al llarg de la història reculls de poemes i de narracions on els seus autors juguen amb el valor simbòlic dels animals que hi apareixen, una fauna real o producte de la imaginació individual o col·lectiva, coneguts amb el nom de bestiaris. Són textos en què l’escriptor moralitza, ridiculitza o simplement recrea en un quadern de camp la realitat que l’envolta.

Des del temps de Ramon Llull i El llibre de les bèsties fins a l’actualitat hi ha una llarga llista d’autors en llengua catalana que ens han mostrat la seua col·lecció personal d’animals i monstres. Pere Quart i el seu Bestiari, Josep Carner i els seus Museu Zoològic i Bestiari; Joan Perucho i Bestiari fantàstic; o els valencians Josep Mir i els seus Bestiari de la Forest i Llotja de monstres; i Francesc Mompó i el seu Insectostomia.

Trencatimons editors ens oferix una nova col·lecció d’animals, Cor de bestioles, un llibre on la il·lustració i la poesia van de la mà compartint protagonisme. No es tracta d’un espai on té lloc un duel, sinó el d’una societat en què l’artista plàstic i el poeta han eixit plegats a la recerca i captura d’una àmplia i variada fauna, per a oferir-nos tot seguit amb la seua mirada personal i interessada el seu propi bestiari.

El primer dels socis és el pintor saguntí Josep Manuel Palomar, qui ha realitzat una sèrie d’il·lustracions a color en les quals no sols ha pretés capturar una imatge reconeixible de la bèstia, sinó que amb cada traç ha aconseguit reflectir l’esperit de l’animal.

L’altre soci, que no el segon i per tant subsidiari en aquesta societat, és el poeta de la Vall d’Uixó Josep Tur, qui d’una manera diàfana i amb gran estalvi de recursos, però sobretot de pirotècnia verbal i emprant el vers lliure el qual dota en la majoria d’ocasions d’un aire d’endevinalla i de cançó, ens oferix la seua percepció sobre cadascun dels animals que conformen aquest cor, un cor sense música (el ritme el porta el poema), però amb una imatge i una veu elegants, senzilles i efectistes.

El llibre està organitzat seguint l’orde de l’abecedari, hi ha lletres que contenen un o dos animals i altres cinc o més. Inclou aquest cor insectes, lepidòpters, peixos, amfibis rèptils, aus i mamífers i també algun que altre animal imaginari com ara l’unicorn.

El disseny i la seua aparent senzillesa el convertixen en un llibre al qual pot acostar-se i gaudir-lo qualsevol lector sense importar-ne l’edat.