‘Uskut’

3 / desembre / 2019

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat

Trencatimons és una petita editorial de la Vall d’Uixó (Plana Baixa) que des de fa uns pocs anys ve lluitant per crear un catàleg en els quals la imatge, ja siga il·lustració o fotografia, siga la coprotagonista del llibre junt amb el text.

Una empresa humil, al capdavant de la qual és el poeta i narrador Nel·lo Navarro, que ens oferix llibres ben cuidats tant en el seu continent com en el seu contingut.

Des de fa uns anys i amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó, organitza Poetes & cia, unes jornades al voltant de la poesia que finalitzen amb la presentació d’una mostra antològica.

L’any 2018 publicaren Degoteig, un treball col·lectiu d’un grapat de fotògrafs i poetes en què des d’òptiques subjectives reflexionaven sobre l’aigua com a líquid primordial per a la vida.

Maria Josep Poquet, en el pròleg, evocava una conversa que en el seu moment va mantindre amb el fotògraf francés Bernard Plossu, aquest afirmava que per a ell la fotografia era a la poesia el que la pintura és a la novel·la. Una reflexió que Trencatimons i els seus col·laboradors més directes han fet seua i l’han convertida en un punt de partida des d’on realitzar la seua tasca.

En Degoteig els poetes participants, entre els quals destaquen autors com ara Marc Granell, Manel Rodríguez Castelló, Antoni Ferrer o Begonya Pozo, ens oferixen un poema de tres versos (no tots són haikus) mitjançant el qual evoquen, reflexiones o fixen en un flaix un instant o un sentiment provocat per l’aigua.

El darrer trimestre del 2019 Trencatimons ha publicat Uskut (silenci), una nova mostra de fotografia i de poesia que en aquesta ocasió gira al voltant del poble saharià i la seua situació social, política i humana. Els poemes en aquesta ocasió són més extensos i majoritàriament de vers lliure. Les fotografies recullen escenes als campaments de refugiats sahrauís de la província algeriana de Tindouf.

La temàtica dels poemes engloba des del cant d’un poble oprimit per la seua llibertat fins a experiències personals vinculades a l’acollida anual en els nostres pobles de xiquets i xiquetes sahrauís. En el llibre apareixen textos d’algun que altre autor sahrauí com ara Chejdan Mahmud o Tag Mohamed Lamine, encara que la majoria són poetes del País Valencià. Entre aquests destacaria la presència de Josep Porcar, Francesc Mompó, Maria Carme Arnau o la del cantautor Josep Lluís Notari.

Trencatimons editors realitza un treball sense urgències mercantils en què la qualitat és la marca de la casa.