‘Conjectures, consideracions i altres reguinys’

10 / setembre / 2019

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat.

Sota un títol que és més propi d’un recull d’articles d’opinió o d’un d’aforismes i sentències, l’escriptor de Bonrepòs i Mirambell Manel Hurtado ens oferix una col·lecció de poemes que, com des de la portada ens suggerix, ha organitzat en tres apartats.

Conjectures, consideracions i altres reguinys ha estat publicat el maig passat per la barcelonina Edicions Oblicuas. Es tracta d’un recull de poemes que cavalquen entre el realisme de caràcter intimista, l’experiència, l’evocació del temps passat i el realisme social, o dit d’una altra manera, la crítica no exempta de desencant i tendresa d’un indignat que es nega a resignar-se i assumir el món que l’envolta.

Poemes de línia clara, amb un interessant punt narratiu que els acosta a la reflexió, a l’opinió. Poemes d’extensió diversa amb els quals Manel Hurtado ens sorprén entre versos lliures amb algun que altre sotmés a la disciplina de la mètrica i la rima.

Estem davant d’un llibre un tant eclèctic, amb alguns moments de notable intensitat lírica on es veu clarament la màgia del poeta i amb altres on veiem brandar les armes de la ironia, del sarcasme fi, encara que de vegades amb un excés d’ingenuïtat.

Conjectures, consideracions i altres reguinys és un llibre que ens ve a descobrir una nova vessant d’un escriptor en construcció, un home constant, perseverant, amb una gran capacitat de treball, que comença a dominar un ofici que no és gens fàcil. Una primera col·lecció de poemes que deixa el rastre nítid del poeta que serà per poc que hi continue persistint. En la seua lectura he trobat un lletraferit que no sols sap evocar, suggerir, crear un sentit homenatge i construir el seu cant, sinó que es pregunta sobre les grans i les petites qüestions que el preocupen com a ciutadà i com a ésser humà, alhora que busca complicitat i diàleg amb el lector.

Manel Hurtado és un home de poble, d’un poble que està sent fagocitat per la ciutat veïna. És aquesta un monstre que devora el paisatge de la seua infantesa i que acabarà amb la identitat local per a convertir-lo en una barriada de rostres rovellats. Manel Hurtado és un rebel que no accepta escriure al dictat de ningú.