‘Promeses que no podrem complir’

3 / setembre / 2019

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat.

A les comarques valencianes de la Marina Alta i la Marina Baixa hi ha una important concentració de residents escandinaus, que a localitats com ara L’Alfàs del Pi arriben a un percentatge considerable. Si a aquest fet li sumem que ciutats com Benidorm, Dénia, Xàbia, Altea o Calp són un pol d’atracció turística de primer orde que atrau un gran nombre de visitants del centre i nord d’Europa, doncs no és d’estranyar que estats com ara Noruega hi tinguen consolats per tal de facilitar l’estada a terres valencianes als seus conciutadans.

Guro Tangvald és un policia noruec que treballa al consolat que el seu país té a Benidorm. Un tipus dur, ferit en el combat de la vida i forjat en la lluita contra la droga i la prostitució. Un policia llest, perseverant, agosarat i sempre alerta que protagonitza la darrera novel·la de l’escriptor d’Oliva (la Safor) Josep Lluís Roig, Promeses que no podrem complir (Vincle editorial, 2019).

El relat té una estructura singular. L’autor l’ha dividit en quatre apartats. El primer, el més extens i que porta el títol de la novel·la, l’ha dividit al seu torn en entrades encapçalades per una data i l’ha subdividit en escenes. La resta d’apartats, més breus, porten com a títol Primer final, Principi del primer final i La boira entre les venes, tots els quals també subdividits en escenes.

Al llarg del llibre trobem diverses veus narratives que teixixen una xarxa on el lector quedarà atrapat. Fins i tot apareix per sorpresa la veu del suposat autor de la novel·la, l’economista Ragnar Undset —un descarat oportunista—, l’aparició del qual acaba conformant això tan literari d’una història dins d’una altra història.

La novel·la transcorre entre Suècia i les comarques de la Marina i la Safor, i és també un homenatge a la novel·la negra nòrdica.

Josep Lluís Roig, amb una gran lucidesa, connecta l’extrema dreta noruega i la valenciana-espanyola, oferint-nos una mirada sense subterfugis sobre el seu renaixement i ascens.

El llibre ens parla del costat fosc de l’ésser humà, de l’engany, la destrucció de la innocència, la corrupció de menors, el tràfic de blanques, la droga, el supremacisme fanàtic i les seues connexions internacionals, la violència, la crueltat sense límits.

Roig construïx amb tots els condiments de la novel·la negra un relat amé, àgil, intens, que enganxa a la lectura des de les primeres pàgines i va in crescendo. Aleshores, en un fals finals ens deixa prendre una mica d’alé i de colp i volta obri noves dreceres per a tancar el cercle iniciat en les primeres pàgines.

Promeses que no podrem complir, amb la qual Josep Lluís Roig va obtindre el Premi Teodor Llorente de Novel·la Negra 2019, és una novel·la sòlida, intensa, que ens brinda una visió crua d’una de les cares més fosques de la realitat que ens envolta.