‘Walter Benjamin. Passatges acabats’

8 / gener / 2025

MANEL ALONSO | @Manelalonsocat

Walter Bendix Schönflies Benjamin fou un assagista, crític literari, traductor i filòsof alemany, nascut a Berlin a finals del segle xix en el si d’una família jueva. Col·laborador de l’anomenada escola de Frankfurt, ha estat un intel·lectual de referència en la cultura occidental.

Perseguit pel règim nacionalsocialista alemany per la seua condició de jueu i de marxista, es va suïcidar a Port Bou (l’Alt Empordà) als quaranta-huit anys en no permetre-li les autoritats franquistes espanyoles viatjar a Lisboa per a iniciar el seu darrer exili als Estats Units.

La seua vida transcorre entre llibres, viatges i amors. Sense pretendre-ho, es veu arrossegat per l’esdevindre històric: la primera guerra mundial, la caiguda de l’imperi alemany, la república de Weimar, la revolució bolxevic a Rússia, l’ascens dels feixismes a Europa, la segona guerra mundial, un terbolí que l’acabarà devorant.

L’escriptor de Gandia (la Safor) Rafa Gomar ha publicat en l’editorial Lletra impresa una novel·la biogràfica sobre aquest apassionant intel·lectual, una novel·la que s’acosta per moments a l’assaig.

En aquest relat, Gomar actua com un ventríloc cedint la veu narrativa a diversos personatges, el protagonista i algunes de les persones que el van tractar, la seua dona Dora i la seua amant Asja.

Ens parla del seu origen familiar, de la infantesa, l’adolescència, la joventut i la maduresa del protagonista. De les seues amistats, Bertold Brecht, Hannah Arendt, Teodor W. Adorno…, de l’admiració que sent per autors com ara Baudelaire, Proust o Kafka.

La narració, en estar composta emprant diverses veus, fa possible també diversos punts de vista. Així, tenim l’autoretrat íntim de Benjamin i el retrat que en fan aquells que el van estimar, que van sofrir el seu caràcter i van conéixer com cap altra persona les seues febleses. Però també és l’autoretrat i el retrat que es fa d’elles.

Walter Benjamin fou un gran viatger que va passar pels punts calents de l’Europa de la primera meitat del segle xx, la Itàlia feixista, el Moscou bolxevic, l’Alemanya nazi, el París just abans de la invasió alemanya i l’Espanya franquista. Sense cap mena de dubte, un intel·lectual europeu de primer orde, una víctima del temps convuls que li va tocar viure.

Rafa Gomar ens detalla amb ofici la seua vida, interessos, passions, fugint del relat lineal i de l’hagiobiogràfic. Hi ha admiració pel personatge, ja que per a la cultura occidental ha estat un intel·lectual imprescindible, però no per això Gomar intenta ocultar-nos les febleses, els errors, les mancances, les dèries, la seua obsessió pel col·leccionisme o les obsessions amoroses que el fan viure una vida un tant desordenada.

Un llibre intens i amé, necessari per a començar a aprofundir en la vida i en el pensament d’aquest gran intel·lectual europeu, just quan els hereus d’aquells que el van perseguir tornen amb força a l’escenari polític mundial.